Obezbeđenje na odbojkaškim utakmicama

Obezbeđenje na odbojkaškim utakmicama
Zaključci sa sastanka predstavnika MUP-a i predstavnika granskih sportskih saveza u vezi redarske službe odnosno obezbeđenja na sportskim priredbama:
  • Organizacija utakmica podrazumeva poštovanje odredbi sledeća tri zakona:
    -       Zakona o javnom okupljanju;
    -       Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama;
    -       Zakona o privatnom obezbeđenju.
    Komentar: Svi za nas bitni delovi ovih zakona stupili su na snagu 01.01.2017. godine.
  • Nije obavezno prijavljivanje utakmica u zatvorenom prostoru, ali se mora poštovati naša interna odluka iz tačke 2.9. Uputstva o organizovanju utakmica Superlige, Prve i Prve “B” Lige za takmičarsku 2016/2017. godinu koja glasi: “Obaveštenje o utakmici mora biti poslato organima Ministarstva unutrašnjih poslova”.
    Komentar: Dovoljno je poslati mejl nadležnoj stanici MUP-a.
  • “Organizator sportske priredbe dužan je da obrazuje odgovarajuću redarsku službu ili da angažuje pravno lice ili preduzetnika radi obavljanja poslova fizičkog obezbeđenja i održavanja reda na sportskoj priredbi.
    Za obavljanje poslova fizičkog obezbeđenja i održavanja reda na sportskoj priredbi može se angažovati, kao redar, samo lice koje je prošlo program obuke Ministarstva”.
    Komentar: Ako klub sam organizuje redarsku službu, mora angažovati redare koji imaju licencu MUP-a. U slučaju da klub angažuje redare preko jedne ili više firmi, mora proveriti da iste imaju licencu MUP-a (a one su obavezne da zapošljavaju odnosno angažuju samo redare sa licencom).
  • MUP ima nadzor odnosno kontrolu nad sprovođenjem ovih Zakona
    Komentar: Obaveza kluba je da sa redarima odnosno sa firmom preko koje je angažovala redare ima potpisan ugovor. Nadležna lokalna služba MUP-a može kontrolisati sve napred navedeno.
GENERALNI SEKRETAR OSS                                                  KOMESAR TAKMIČENJA UOKPL
Ivan KNEŽEVIĆ                                                                       Čedomir NEDELJKOVIĆ

BPSlogo700